-Dag 2: Zondag ALO

Klas1A

De stemming bij klas 1A zit er goed in. De geblesseerden lopen goed mee. Mooi om te zien. Vanmorgen een korte hike naar de Moulin waar het raften op het programma stond. De kleren uit en een lekker koud wetsuit aan. Daarna in drie boten de rivier op. Er waren mooie capriolen te zien. Onder andere een mooie salto achterover van Tim te Bogt. En verder gingen onder ander Nadine, Egge, Eline, Kylian, Hindrik en vast nog meer zwemmend de stroomversnelling af. Na het raften een korte hike naar de grot. En ondanks dat een aantal studenten wat claustrofobisch is, is iedereen de grot in geweest. Wat een toppers! Want er waren best wel nauwe doorgangen. Kylian kwam klem te zitten, maar kon zich gelukkig weer bevrijden. Iedereen kwam onder het gruis weer uit de grot. Daarna hiken naar de bivakplek. De klas heeft een groepsbivak gemaakt. Het mooie was: de bivak was klaar voordat het begon te regenen. De sfeer zit er goed in, er zijn wat pijntjes maar niks ernstigs en er wordt goed samengewerkt.

Klas 1B

Zondag ochtend 06:38, whatsappje van de groepbegeleider naar de SLB’er: “De groep heeft besloten om eerder te willen vertrekken, ze willen nu om acht uur al weg”. Reactie: “Oke, dan moet de SLB’er zijn best doen om niet te laat te zijn”. Fris en fruitig stonden ze klaar. De nacht was prima verlopen (op een verdwaalde boomwortel hier en daar na) en het ontbijt was achter de kiezen. De groep had de avond ervoor Ilse beloond met de Glanzende Pet van de dag voor haar uitblinkende communicatie skills op het moment dat de treinen vastliepen en Thijs met de Drol van de dag voor het missen van een bus. De pas werd er stevig ingezet en in 4.38 uur werd de route van 14.2 km van die dag afgelegd. Danilo en Jurjen hadden de kaart in hadden en leiden de klas in ferme pas door de wonderschone Belgische Ardennen. Rond 13:00 was de groep op het vertrekpunt van het mountainbiken. Hier werd in twee groepen een mountainbike parcours afgelegd. De eerste kilometers werden opgefrist door een najaarsbuitje, maar daarna brak de zon door. De SLB’er moest na 1.5 km zijn fiets omruilen met die van Jurjen om te zorgen dat hij de route kon vervolgen (een kleine mechanische uitdaging voor de plaatselijke mekaniekers). Hierdoor had hij mooi zicht op de binnendruppelende studenten. Van onder naar boven gesierd door modderspetters, met een brede glimlach en hier en daar lichte schade door een iets te fanatiek bochtje kwamen ze na ongeveer 2 uur weer terug op het startpunt. Ze hebben de dag afgesloten met een kleine hike. Aangekomen op de bivak vonden Jurjen en Danilo het hoog tijd voor een frisse duik in de rivier. De studenten brengen de nacht door in een weiland met weidse gezichten naast het geruis van de rivier. De klas gaat goed, de stemming is positief en mooie verhalen worden gemaakt.

Klas 1C

Om 06:45 uur ging de wekker, maar sommigen waren al wat eerder wakker door het zagen van de bomen door Bas. Na de campsweep gezongen voor Bonne. Hij was (samen met broer Jurre) jarig en kreeg de Happy Birthday-muts op.

Om 09:00 begonnen de kanjers aan een mountainbike tocht van zo’n 2 a 2,5 uur met een pittige klim omhoog langs een mooie afgrond. Natuurlijk zaten er ook wat mooie afdalingen bij. Na deze tocht kwam iedereen mooi bruin terug, dit was helaas niet van de zon. Nadat iedereen zich een beetje opgefrist had, konden we weer verder met een hike. Joyce, Leon en Melvin namen de kaart op zich en leidden de weg naar de volgende activiteit. Bij deze activiteit kon de groep een workshop kiezen en deze volgen. Er kon gekozen worden uit: vuurbaken, eetbare planten en vallen zetten. Eenmaal gekozen begon iedereen aan een lange hike richting het volgende bivak, met onderweg per workshop de opdracht om bepaalde natuurlijke dingen te vinden aan de hand van foto’s. Na een pittige hike van 3,5 uur kwam de groep aan op het volgende bivak. Op het bivak begon iedereen, per studiegroep, hun bivak te bouwen, want ja er hing een buitje in de lucht en iedereen wil natuurlijk droog de nacht doorkomen. De hele middag was het (zo goed als) droog geweest, maar eenmaal begonnen aan het bouwen van de bivak begon het natuurlijk te regenen. Bonne is voor velen de reddende engel geweest met zijn outdoor kennis en ideeën. Verder was avondprogramma vandaag. Er zit veel positiviteit en plezier in deze groep. Iedereen heeft er nog veel zin in en dat houden ze ook lekker vol.

Joyce – student 1C

Klas 1D

Na een heerlijke nacht lijkt iedereen super gehumeurd aan de eerste hike te beginnen. Alex laat duidelijk zien dat hij een ochtendmens is, Robin heeft de hemel een paar keer gevraagd om hem te helpen en dat helpt duidelijk, Jill staat wat scheef, maar na de peptalk van haar team heeft ze er weer helemaal zin in en Tim heeft zijn baard weer in de plooi, waardoor de groep gezamenlijk op stap gaat. Na een korte afdaling begint een behoorlijk steile klim. Na een aantal stappen knakt vrijwel de gehele groep. Er blijkt al snel dat dit een schijnbeweging is. Na het eerste zware moment, loopt de groep in 2 ½ uur in straf tempo naar het volgende basecamp. Verkeerd lopen, door de beken baden en langs stieren en koeien door de wei lopen kan ze niet van de positieve gedachte af brengen. Een beetje regen lijkt even roet in het eten te gooien als Jorn door heeft dat zijn haar nat wordt. Echter met de gedachte dat ze straks in een raft mogen stappen doet wonderen. En daar begint het echte feest. De zon komt er door, de studenten gaan het water op en ze trotseren in grote getalen de kou van het water. Watervallen worden overmeesterd, ganzen kijken met genoegen naar de zwemtechnieken die worden tentoongesteld en al peddelend gaan de rafts bijna in plané over het water. Na deze mooie activiteit wordt voldaan de bivakplaats bereikt. Taken worden verdeeld en het vuur brand snel. De bivak levert nog wat discussie op, maar uiteindelijk lijkt hij een beetje motregen te kunnen weerstaan. Heerlijk zo’n dag, waarin je leert genieten van de kleine en fijne dingen in het leven en waar het inzicht van ons (te) luxe leven in Nederland onderdeel van het bewustwordingsproces is. Nu lekker eten en genieten om een heerlijk kampvuur van gesprokkeld hout.