-Day 2: Donderdag SK / Thursday SPS

Foto’s worden gedurende de dag toegevoegd, de dagverslagen per klas volgen in de avond.

Photos will be uploaded during the day, the written report will follow in the evening. 

Klas 1G Sportkunde

Vandaag was de tweede dag in de Ardennen. De eerste nacht van de Ardennen hebben de studenten doorgebracht in een zelfgemaakt bivak. Per studieteam (4-6 studenten) werd er een bivak gebouwd. Rond een 8 uur ’s ochtends brak de zon door, iedereen was wakker en tijd om de bivak af te breken. Rond half 10 was het de bedoeling om te vetrekken maar er was weinig haast. De spullen (zeil, touw, houten balken) moesten opgeruimd worden en het terrein moest nog schoon gemaakt worden (leave no trace). Om 10 uur gingen we op pad. Zo’n vier uur wandelen (waaronder een stiltewandeling van een half uur; dat ging goed!), kwamen we aan bij Anseremme; tijd om te raften! Tijd om wetsuit aan te doen en per groepjes in een raft! Veel studenten zagen ook hun kans om even te zwemmen in het water & te genieten van het feit dat backpack even af mocht ;). Na het raften was het tijd om naar de nieuwe slaapplek te wandelen, zo’n 500 meter verderop. In ‘no time’ werd er een verdeling qua taken gemaakt; een paar ging vuur maken, hout zoeken, bivak bouwen etc. Super! En hoe hebben de studenten vandaag ervaren? Een aantal reacties hieronder: Sippy; leuk, gezellig maar ook moe!  Per: vannacht was vervelend, weinig geslapen. En met lopen last van m’n voeten maar het raften heeft het goed gemaakt. Alles weer schoon en schone kleren aan. David: vandaag voelde ik me fit! Goede nacht gehad en het raften maakt ook een hoop goed! De wandeltocht was best zwaar, ondanks dat ik veel sport, is het wel zwaar. Jochem: ik dacht dat ik na het raften niet meer het water in wilde, want het was koud. Maar wel gedaan! Daarnaast, iedereen zeurde minder dan gister en geen regen. Dat helpt ook! Mats: je zeurt met elkaar; dat scheelt. Maar doordat we geforceerd dingen moeten doen, zoals bivak bouwen, worden we als groep wel ‘closer’. 

Klas 1H Sportkunde

Hoi allemaal,
Vanochtend wakker geworden en de bivakken afgebroken. In de ochtend hebben we boogschieten en archety attack gedaan. Hierna stond er een lange hike op het programma die we met zijn allen hebben volbracht! Moe maar voldaan aangekomen op de bivakplaats van vandaag.
Groetjes van 1H

Klas 1i Sportkunde

Een dag die in de ochtend in teken stond van spanning, op begeleiders schieten en voor sommigen het overwinnen van hoogtevrees (of de eerste stapjes hierin te maken). Na de eerste nacht onder de nachtelijke hemel te hebben doorstaan zoals echte Vikingen (er kwam regen bij kijken), was het tijd voor activiteiten bij de rots. Dit hield in veel klimmen en abseilen. De via ferrata bleek een mooie uitdaging voor velen. Sommigen schoten omhoog als een volleerde berggeit (Tsjerk bijvoorbeeld) hadden andere hun angsten overwonnen met behulp van medestudenten zoals Jesse, Jesse en Wesley. Bij het rotsklimmen maakte Jan enkele ware meters omhoog. Vergelijkbare taferelen waren bij het abseilen te zien. Een speciale vermelding bij de klimactiviteiten voor Gerwin, die door een polsblessure niet kon deelnemen, maar als een ware wachtmeester erop attendeerde wanneer iemand op een klimtouw stond. Met opdrukken voor degene als gevolg en ook de docent moest er aan geloven…. het vertrouwen in elkaar werd op meerdere manieren ontwikkeld in de ochtend.
Na de ochtend volgde een korte hike (maar voor enkele al te lang) voor de middagactiviteit: boogschieten archerytag. Hier werden andere vaardigheden gevraagd en dit ging een ieder wisselend af. Een hoogtepunt voor velen was toch wel het mogen schieten op de begeleiding… tot slot volgde een langere hike (u kunt raden hoe die beviel bij dezelfde personen) naar de plek der overnachting. Hiervoor moest door de groep zelf genavigeerd worden naar de rivier. Waarom we in eerste instantie omhoog liepen en niet omlaag is niemand duidelijk geworden; rivieren stromen niet vaak boven op heuvels…
Bij de bivakplaats was niet altijd duidelijk hoe die opgebouwd moest worden, maar eind goed al goed voor allen. Een slaapplek is gebouwd, het warme eten zit erin, benieuwd hoe de komende nacht verteerd wordt. Morgen staat een nog langere wandeling op het programma…

Klas 1J Sportkunde

Na de eerste vochtige nacht, stond de klas enigszins moe, maar op tijd klaar voor de grot en teamgames. Na de eerste groep werd de grot helaas afgesloten en is de groep bezig geweest met een opdracht tot samenwerking. Na een zware klim omhoog is de groep fanatiek doorgelopen naar de rots, waar de instructeurs stonden te wachten. Iedereen heeft hier een mooie klettersteig route afgelegd, is een abseil gedaan en is geklommen. Hier is genoten van het uitzicht en hebben Ricardo, Dione, Luc, Serena, Niek, Gijs en Yannick hun angsten overwonnen. Het weer viel vandaag ook alles mee, hier en daar een buitje, maar voornamelijk zon en dus een glimlach bij iedereen! Na (wederom) en korte hike, werd bij de boomgaard in projectteams een bivak gemaakt. Ook hier werd weer goed overlegd, en zijn er zelfs twee teams samen aan de slag gegaan. Na het eten voelde iedereen zich weer top en als klap op de vuurpijl konden de studenten die niet in de grot waren geweest, nog naar een druipsteengrot als goedmakertje van de ochtendactiviteit. De klas houd de moed er in en kijkt uit naar de komende dagen!

Klas 1K Sportkunde

Dag 2 van het kamp. Na een lange en meeslepende hike van de vorige dag, ging de biologische wekker om 06:00. Het was een moeizame eerste nacht door de grote neerslag en het daardoor volgende lage moraal. Ondanks alles begonnen we vol goede moed aan een nieuwe dag.
Na onze bivak opgeruimd te hebben en een stevig ontbijt te hebben genuttigd, liepen we naar de volgende activiteit. Eenmaal aangekomen bleek dit raften te zijn. Na een strakke wetsuit aangetrokken te hebben en een fanatieke warming-up, stapten we onze bootjes in. Na vele stuurhandelingen geoefend te hebben, was het eindelijk tijd voor het echte werk. De rivier verder op en het wilde water tegemoet varen.
Even verder zagen we de barrage al aankomen. Een sterkte stroming die met een sterke helling naar beneden ging. Eenmaal hier doorgekomen en sommigen ondergedompeld, werd de laatste oefening ons uitgelegd. Het traversen van de rivier. Hierbij stuurden we ons bootje tegen de stroom in en peddelden zo hard als we konden om naar de overkant van de rivier te komen. Eenmaal aan de overkant begon de pret weer van voren af aan. De boot naar boven slepen en weer over de barrage naar beneden.
Na moeizaam en doorweekt uit de wetsuit te komen, maakten we de eerste stappen weer naar de volgende activiteit. Het verkennen van een grot. Deze grot lag gelukkig niet ver weg van het raften, waar onze voeten ons dankbaar voor waren. Er werden drie teams opgesteld om de nauwe en diepe spleten van de grot te verkennen.  Nadat iedereen dit overleefd had, zijn we naar de bivakplaats gelopen. Hier staan we nu met goede moed onze bivak op te zetten en een lekker kampvuur te stoken. We kijken uit na het eind van de dag en begin van de avond. Ter land, ter zee en in de lucht. Dit was onze dag in vogelvlucht.

ClassL Sportstudies

Yesterday the students arrived in the Ardennes and the first activity was Archery tag. After building the shelter for the night the group built a fire and had a nice evening. The first night outdoors was a rainy one. Some sleeping bags were pretty wet and others didn’t sleep that well because of the snoring of others.
After cleaning up the campplace a 4 hour hike was ahead. Heavy backpacks and a walk through the woods and hills was the challenge for the morning.  In the afternoon mountainbiken was on the program. Mud and rain and very steep hills were faced but everyone took the challenge. The camp place for tonight is on very nice place near the river. Everybody was still going strong and keeping up the spirit :).