-Day 3: Vrijdag SK / Friday SPS

Klas 1G

De derde dag zit er bijna op. Rond 17.00 uur waren we op de nieuwe bivak, waar per studieteam weer een bivak werd gebouwd. Een dag vol activiteiten (grot, klimmen, ‘viaferrata), de sfeer zit er goed in en ‘over de helft’. Er zijn een aantal studenten geweest die de dag geëvalueerd hebben – hieronder volgt hun verslag & kleine impressie: Vandaag was de kortste dag qua lopen en een spannende dag qua activiteiten. Bij het klimmen/abseilen en viaferrata (of in Duits; Klettersteig) hebben veel studenten angsten overwonnen. De bivak van afgelopen nacht was een mooie kampeerplek. Vuurtje stond aan, er werd voetbal gekeken (en NL heeft gewonnen!). Een paar jongens hebben tot middennacht bij het vuur gezeten, spelletjes gedaan & goede gesprekken gevoerd. Yoram; de grot was echt geweldig! Ik dacht niet dat ik zo dun was 😉 Jorn; het was een ‘optische illusie’, en de mogelijk vleermuizen in de grot maak het nog wat spannender. Mark: je komt als groep echt dichterbij elkaar. Iedereen helpt elkaar en elkaar motiveren. Bram: zo mooi dat iedereen meedoet met het klimmen. Joost; vandaag was echt een topdag! Viaferrata was mooi! Ik had niet gedacht dat ik het zou doen, maar ik heb het wel gedaan! Silas: ik heb echt angsten overwonnen met viaferrata en abseilen. Niet dat ik nu mijn hoogtevrees heb overwonnen, maar wel heel blij dat ik het hebt gedaan.. ‘still going strong!’ Xander: vandaag was een leuke dag, minder gelopen dus dat was mooi! Heerlijk geslapen afgelopen nacht, zo’n 11 uur (om 20.00 uur lag ik al in bed). En het eerste wat ik doe als ik thuis kom? Een bad! Daan: gister heb ik de aparte voetbalwedstrijd gezien en goed nacht geslapen. En deze dag was tof, activiteiten waren leuk! De grot was mooi. Esther: vandaag was super leuk! Viaferrata was leuk, het uitzicht was heel mooi! Ik zie het nog wel zitten, zonder regen vind ik het allemaal prima! Daarnaast staan er ook weer verschillende foto’s van 1G op de site! Berichtjes in het gastenboek zijn welkom, vermeld dan even de klas erbij :).


klas 1H

Goedemorgen, voor de meeste dan. Sommige hadden het even wat makkelijker in de ochtend en andere wat minder vanwege een tekort aan slaap. Na de zware hike van gister was iedereen toch lichamelijk wat minder, maar de motivatie hoog. Na de bivak te hebben afgebroken gingen we door naar het mountainbiken. Dit was een echt hele toffe activiteit die ,ondanks dat die zwaar was, heel erg de energie waard was. Hierna kwam het hiken naar de volgende bivak met discover nature tussendoor. Hierin begonnen sommige mensen echt moeite te krijgen waardoor iets moois gebeurde. De groep hielp elkaar er goed doorheen door veel aandacht aan elkaar te schenken. De fitte hielpen de wat zwakkere en iedereen motiveerde elkaar door. We eindigde op de bivak vol vreugde en de sfeer van samhorigheid bleef er zeker in bij het kampvuur dat lang door in de avond heel gezellig bleef.

Groetjes, een al hechtere klas 1H

Klas 1i 

Nieuwe dag, nieuwe kansen en bovendien een nieuwe Hike. Er was besloten om keurig op tijd te starten (8 uur werd 8:15u…) en zo gezegd zo gedaan. Met een stevige pas werd de koers ingezet naar de middagactiviteit. Mooie route door de natuur, langs de rivier, heuvel op heuvel af, vlak langs de rivier even een klim omhoog naar de brug om de rivier over te steken, weer omlaag en door. Het tempo lag goed hoor door Wesley en Ronald, het leek de landmacht wel want het leek haast op marcheren. Sterker nog, er werd zelfs af en toe liedjes gezongen, heel goed!

Wat verder fantastisch was, is dat iedereen elkaar zoveel mogelijk goed helpt en er aandacht voor elkaar is. Op gegeven moment lukte het Lotte niet om met haar backpack verder te lopen, wat aan de groep werd voorgelegd. Wessel wierp zichzelf op als ware held en heeft voor de rest van de dag de backpack van Lotte gedragen en natuurlijk ook zijn eigen. Lotte was niet de enige met pijntjes, er waren meerdere en ze waren niet allemaal fysiek, maar ook zeker mentaal. 2 nachten op bivak is toch minder slapen voor de meesten en dat hakt er toch in. Toch lijkt het algemene motto dat niemand van ophouden weet. Dit resulteerde in het feit dat het tempo zo hoog was dat er ongeveer 1,5 uur voor op schema werd gelopen waardoor er werd langere pauzes gehouden konden worden. Hier werden de nodige pokernapjes gedaan.

De middagactiviteit was Mountainbiken. De meningen hierover waren verdeeld. Wessel kon je niet gelukkiger krijgen en zou het liefst niet meer van de fiets af gaan. Andere waren minder enthousiast. Nick: “Je kunt mij niet chagrijniger krijgen”. De route was uitdagend met goede klimmetjes en lange afdalingen. Goede uitzichten waren natuurlijk ook een goede beloning. Wessel was natuurlijk alles en iedereen te veel snel af; hij fietst sneller dan zijn schaduw. Echter probeerden Tsjerk, Leon, Braggy, Melle, Jesse, Jesse, en Leroy het wel voor een meter of 5. De bivak voor vannacht is bij een mooie rivier waar de gehele groep lekker samen slaapt.

Klas 1J

Een deel van de groep werd wakker met een verrassing. De groep die de dag ervoor wegens tijdsgebrek niet mee kon doen met de abseil, mocht vandaag voor dag en dauw mee naar de barrage. Een huiveringwekkende abseil.. Na een spannende klim (bochtig stijl en glibberig), hadden wij op een hoogte van 150m een prachtig uitzicht over het dal. Instructeur Jasper had de abseil al vroeg in de ochtend voorbereid en stond met groot enthousiasme de groep op te wachten. Best spannend; eerst een stukje naar beneden lopen aan een touw, uitkomend op een klein plateautje en schrikken van de hoogte. Na het insnoeren volgt het meest spannende moment; de stap over het randje. Je kijkt in de diepte, weet dat je vast zit, maar toch is er twijfel. Kan ik me echt zo naar beneden laten zakken?  Met wisselend enthousiasme namen de studenten hun plek in. De ‘e’en met een brede grijns en de ander stilletjes en wit. Na twee uur was iedereen beneden en sloten we weer aan bij de rest van de klas voor boogschieten en archery tag. Na de “camp sweep” (het 100% schoon achterlaten van de bivak) nam de spanning toe, want iedereen wist inmiddels dat de lange hike op het programma stond. Moet mijn jas uit, moet mijn jas aan, moet ik nog wat eten, drinken, ga ik het halen? Twijfel, twijfel. Ruim 20km, met volle bepakking, up-hill en down-hill, wadend door rivieren, rekening houdend met elkaars tempo – nukken en grillen, liepen de studenten van 1j door het mooie Ardense bos. Na ruim 6 uur (incl pauzes), na het tapen van vele blaren, krakende knieën en prikkende schouders kwam 1j op het nieuwe bivak aan. Een prachtige prestatie! Na een korte recuperatie fase roept alweer de plicht. Er moet namelijk nog een bivak gebouwd worden. Taken worden verdeelt en iedereen gaat aan de slag. Hout halen, vuur maken en eten maken. Morgen wacht het mountainbiken en het programma “discover nature”. To be continued. 1j gaat top, iedereen aan boord, iedereen trots en blij. 

Wilco en Anouk (coaches van 1J) Tot 16 oktober op de ouderavond!

Het was weer een vroege ochtend voor sk 1j, de groep stond om 7 uur op en kon na het ontbijt en het opruimen van de puntbivak’s en voor een deel van de groep abseilen, beginnen aan de eerste activiteit van de dag. Het boogschieten werd gericht opgepakt door de groep zo schoot Ricardo 2 keer in de appel, en werd er fanatiek deelgenomen. Toen na 2 campsweeps werden de rugzakken opgezet en werd de eerste stap van de lange hike gezet onder het oog van onze schepe kaartlezers Bibi, Mitchel, Daan en Bram. In deze hike werd goed samengewerkt zo liepen Dione en Pim voorop om een prettig tempo aan te geven, er werden tassen gewisseld om elkaar te ondersteunen voor het gewicht en er werd flink afgeplakt door het medic team (begeleiders) Bram en Haron om alle mogelijke blaren te voorkomen. Na een flinke tocht van 8 uur kwam de groep rond 19:30 aan op de bivak plaats, waar na een korte pauze de groep gelijk in actie kwam. Er werd een mooi kampvuur gemaakt en een prachtige bivak onder sterke leiding van Remco. Toen werd de avond afgesloten met de hoogte punten van de dag, en werd Jesse verkozen als Goofy van de dag voor z’n bijzondere slaapwandel praktijken. studenten 1K!

Klas 1K

1K begon vandaag ‘on the Rocks’! Na een prima maar enigszins koude nacht aan de oever van de Lesse bestegen onze klimgeiten (enkele met knikkende knieën) de rotsen bij Dinant. Via Ferrata, Glettersteig, klimmen en abseilen was een groot succes. Ouders, broertjes, zusjes en andere geliefden: u moge weer trots zijn op uw kanjer! Puik klim & klauterwerk!!

De avond valt in de Ardennen. De lichtgrijze lucht verandert weer in een zwarte deken waar de studenten vanavond lekker onder zullen slapen. De nachtrust komt als een geschenk voor klas 1K want wat waren ze weer onvermoeibaar! Fight-modus stond vanmiddag immers vol aan tijdens Archerytech, het fanatisme droop er vanaf, heerlijk: Met (stompe) pijl en boog elkaar bestoken in de Ardense bossen.

Kampvuur brandt.
Bivak staat.
Geen zorgen.
Tot morgen.

Groeten
Rick Jonne Len Roan Jeroen Sybren Lisa Hessel Jonathan Gerrit-Thomas Guido Dennis Pauline Iris Jos Patrick Jordy Coen Jort Daan Ziggo Joël Rens Sam & Dave

Class 1L Sportstudies

Hiking through the Ardennes was todays main objective.  During the morning Discover Nature was on the program. Some interesting facts about plants, trees and wildtracks were shared with the group. In the afternoon another hike was the challenge. Keeping the spirit up by singing and making up new songs helped to maintain a positive vibe. Some of the  group were having a hard time but by helping each other by carrying the backpack, sharing food and drinks everybody reached the next bivak. Thumbs up. This bivak is a special one since it is in the garden of a farmer in a village focussed on silence.