-Day 4: Zaterdag SK / Saturday SPS

Klas 1G

De één na laatste dag in de Ardennen! De meeste studenten hadden goed geslapen en rond 8.30 uur waren de tenten op de bivak afgebroken. Tot 9.00 uur was er tijd om te ontbijten en ondertussen waren de instructeurs voor het boogschieten & Archery attack gearriveerd. Na het ontbijt werden de activiteiten uitgelegd en groepen gemaakt. Twee groepen gingen Archery Tag tegen elkaar spelen en één groep ging boogschieten. Rond 12 uur was er tijd om wat te eten en ‘mentale’ voorbereiding voor de laatste én langste hike! Voor sommigen wel iets om tegenop te kijken door o.a. blaren en de zware rugzak die ook mee moest.. Ondanks dat, zat de sfeer er goed in! Als groep bleven ze goed bij elkaar, mede doordat de meiden (Esther, Sippy & Julie) de route navigeerden d.m.v. kaartlezen en het tempo bepaalden. Klasse dames! Ondertussen scheen de zon, verdwenen jassen in de tassen door het lekkere weer en werd er goed doorgelopen! De eerste pauze was bij een riviertje, waar een student gelijk de kans zag om een frisse duik te nemen. Je denkt snel in mogelijkheden na vier dagen niet kunnen douchen. Omdat één van de studenten last van de knie had, werd de hulp van de groep gevraagd. De tas werd lichter gemaakt door spullen onderling in de groep te verdelen. Een moedige stap om je kwetsbaar op te stellen en de groep om hulp te vragen. Wat is het mooi om te zien hoe vier dagen Ardennen een groep bij elkaar brengt en wat ze voor elkaar over hebben! Na 15u hadden ze nog een behoorlijk tocht voor de boeg.. rond 18.30 uur waren ze pas bij de Bivak! Moe maar voldaan en vol positiviteit!

De procesbegeleiders van studenten, hebben de dag geëvalueerd. Hieronder een aantal reacties: Daan zegt: “Ik vind het lopen wel wat minder maar boogschieten was leuk!”Robin Derkink zegt: “Zwaar, maar wel een mooie tocht, heb ervan genoten!”Esther zegt: “Ik vind het supermooi om door de Ardennen te lopen, kan er echt van genieten!”Jorn zegt: “Ik heb het naar mijn zin gehad tijdens de hike!”Per zegt: “Boogschieten was leuk, de wandeltocht was lang maar gezellig!”Max zegt: “Prima dag gehad, veel gelopen maar met ‘het petje van de dag’ op was dit geen enkel probleem!” Mark zegt: “Gezellige, leuke en zware dag gehad maar door deze mooie dagen groeit de groep wel dichter naar elkaar toe!” Sander (begeleider) zegt: “De hike was zwaarder dan eerst gedacht maar de uitzichten waren fantastisch! Mooi om te zien dat de groep zo behulpzaam is voor elkaar!” Sebastiaan zegt: “Super dag gehad ondanks dat het een lange hike was. Doordat het zwaar is wordt de groepsband nog beter, Mart is het hier mee eens! Silas zegt: “Wat een fantastische dag hebben we gehad. Door deze week heb ik er weer veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes bij!?”

Klas 1H

Indrukken van klas 1H; Op zich wel aan het genieten, tegen de verwachting in. Mooie uitzichten. Mooi landschap anders de het platte land Groningen. Een wijs man zei ooit…… morgen kun je zeggen dat je morgen naar huis gaat. Liever een scheetje voor iedereen dam buikpijn voor mij alleen. Genoeg is genoeg…. dat zegt genoeg! Daar boven op de berg…… Geen idee…… maar ik vind het hartstikke leuk. Happiness is only real even you share it. Het leven is erg, maar het kan altijd erger ? Bij de lange hike (25 km)…. je weet wel dat je het gaat voelen…… maar achteraf ook het bewijs dat je het gedaan hebt en dat je trots op jezelf bent. Alles is meegevallen en het is 10.000 keer leuker dan ik had verwacht. Carpe Diem en geniet van het leven. Een mooie groep maakt een mooie week ? Gewoon gas geven……. Wakker worden in het paradijs! Oranje hemel… Van rood naar groen…… Waar ik achter kom…… het stemmetje “waarom doe ik dit?” ….. en dan toch doorgaan…….. uiteindelijk een voldaan gevoel. Een klas vol met doorzetters die elkaar elkaar er doorheen helpt! Bier….!!!

Wat een groep…… pijnen, plezier, afzien, samen lachen, een traantje, een bikkel met 2 rugzakken, doorzetten, lachen, samen helpen, sfeer, ondersteboven aan de touwbrug, respect voor elkaar ……. trotse leraar!

Goedemorgen trouwe lezers, normaal brengen sommige van ons de zaterdagavond door in de kroeg met een biertje. Deze avond was anders… Geen kroeg met bier, maar een latrine zonder plezier (natuurlijke schijtput). Wel weer een leuke ervaring rijker. Gelukkig hadden we weer een zelfgemaakt kampvuur en werd de bivak weer gespannen. Het eten werd gemaakt, de dag en week werd besproken. Weer een dag vol avontuur. Van het lopen van een nieuwe onbekende route (ook voor de begeleiders) tot raften in het koude water van de Ardennen. Ondanks alle blaren en zware tassen weer een mooie dag! Jullie zijn bijna aan het einde van dit verhaal maar dat betekent niet dat onze dag voorbij is. Wij zitten hier nog wel even zingend en schreeuwend bij het kampvuur. De filmpjes volgen misschien nog wel eens. Vanaf volgende week zijn live te beluisteren in het Noorderplantsoen met onze bivak en kampvuurtje.
Groetjes van de schatjes van 1H

Klas 1i

De ochtend begon goed; de zon scheen, kabbelend riviertje naast de bivak (en na een avondduik van een grote groep) begon de ochtend positief gestemd. Na 2 nachten hadden de meeste afgelopen nacht goed geslapen en dat was te merken. Wessel droeg trots zijn pet van de dag (de dag ervoor was die overigens voor Gerwin voor het op tijd verzamelen en meenemen van aanmaakhout voor het vuur), omdat Wessel de tas van Lotte de hele dag had gedragen. Alle spullen werden snel opgeruimd, maar eerst moest een klein klimmetje bedwongen worden (zonder grote problemen overigens).

Op het ochtendprogramma stond Discover Nature, kijken we de natuur te bieden heeft. Echter kwam er al gauw een klein oponthoudje: er werd onverwacht gejaagd in het bos waar we zouden lopen, dus werd de route omgelegd. Na een stuk hiken door de route waar we gisteren nog op de mountainbike hebben gezeten, kwam er een grote klim aan naar een windmolen. Op dit punt bleek dat Lotte te veel last van haar knie had en tijdelijk moest afhaken (’s avonds bij de bivak is ze er weer bij!), maar het respect voor haar was groot dat ze zo lang had doorgezet. De heren vonden dit overigens ook voor de andere dames: “ ze doen het maar even” . Grote klasse!

Na te hebben genoten van een welverdiend uitzicht bij bovenop de heuvel bij de windmolen, werd er weer verder gelopen. Dit keer ging het wat verder de natuur in en dat was te merken. De hoogteverschillen waren zeker aanwezig en de moed zakte enkele iets meer in de schoenen. Het was vooral focussen op de regenhoes van de voorganger en gaan. Na een kleine omleiding, werd een dieptepuntje bereikt, maar hier kwamen de meeste ook weer bovenop door elkaar goed te helpen. Tijl en Wessel zetten hun eigen radioNL op en verscheidene hitjes en ook, laten we zeggen, meer locale nummers werden luidkeels ten gehore gebracht. Tegen het eind van de middag/begin van de avond werd de bivakplaats behaald, wat een stiltebivakplaats is. Dit wordt voor een enkeling nog lastig, voor een ander een ongekende rust…. De laatste nacht en dag in!

Klas 1J

Na de enerverende hike van gisteren hebben de meeste studenten van 1J een goed nachtrust gehad. Om 0845 uur staat de groep startklaar voor het volgende avontuur: een spectaculaire mountainbike tocht. Maar liefst 395 hoogtemeters moeten overwonnen worden. Eerst even een lesje: Hoe moet je schakelen, hoe werken de remmen (30-70% voorrem/achterrem), hoe stel je het zadel in en hoe maak je een noodstop. 1J is er klaar voor (en sommige mee). Na een vlakke aanloop volgt meteen een pittige klim van 800m aan 6-9%. Poeh dat hakt er in na 3 dagen in het bos. Maar, dit was nog maar het begin. In korte tijd wordt de techniek van het afdalen aangeleerd. Eerst nog op een verhard pad maar straks gaan we het natte bos in. Na ruim anderhalf uur volgt een verschrikkelijke klim over 2km over rotsblokken, door diepe kuilen en opspattend water. Er zijn wat kleine valpartijen maar verder zonder erg. Onderweg is het een waar slagveld; studenten happen naar adem, zweten door oksels, zien dubbel van inspanning maar wat een karakter. Iedereen haalt de bosrand en stelt zich op voor een werkelijk gruwelijke afdaling door het bos. Springend van links naar rechts worden stenen en geulen ontweken. De vochtige herfstbladeren maken het extra lastig. Maar ook hier bereikt de hele klas veilig het dal.  Na 3 uur zijn we terug op het basecamp voor een verdiende pauze , een snickertje en andere lekkernijen. Voor de middag staat er weer een pittige wandeling met ’discover nature’ op het programma: Hoe maak je vuur, hoe word je high van wilgentenen en wat kan je met dennenaalden? We zijn benieuwd.

Wilco en Anouk. Tot de 16e op de ouderavond!

Klas 1K

De zaterdag van 1K: een dagje in het land van Geen ID.

Na een kleine medische check bij klas 1K vanochtend gingen de onverzettelijke studenten weer op pad! Enkele mentale en fysieke ongemakken werden vakkundig aan de kant geschoven en maakten plaats voor optimisme en behulpzaamheid!

Om tien uur de rugzakken op en gaan met die banaan! De backpacks zijn inmiddels wat kilo’s lichter aangezien de blikken snert, bonensoep en survivalfood grotendeels zijn geconsumeerd. Dit heeft wel tot gevolg dat nare luchtjes steeds beter een weg naar buiten weten te vinden via de achteruitgang.

Maar een lange hike dat was het vandaag: een tippel van ruim 4 uur maar dat bleek een prima uitdaging voor 1K. Een etappe vol ingewikkelde en flauwe raadseltjes wat leidde tot veel gelach bij de studenten. U kunt thuis vragen naar ‘Het land van Geen ID’ en ‘Van wie is de Driehoek?’

De routekaart was wederom in handen van studenten, dus daar liep 1K een mooie route langs de Lesse. Trap op en trap af, bos en beekjes, rotsen, modder en dennenbomen waren volop aanwezig in ‘Het land van geen ID’. Tijdens de hike enkele blessures waardoor tassen van elkaar werden gedragen en spullen zijn overgepakt. Samen slaan ze er zich goed door heen!

Voordat de activiteit mountainbiken begon snel wat opfrissen in een Belgisch beekje. Warming-up op het droge, de remmen werden getest, een wheelie werd ingezet en enkele technieken werden geoefend. Klaar voor het parcours en in twee groepen op pad: Koers! Een klein schuivertje tijdens het mountainbiken mocht de pret niet drukken.

Ervaren als ze zijn lijkt de bivak inmiddels op een professionele De Waard storm tent en kruipen de studenten ‘s avonds steeds dichter tegen elkaar aan.

Bonte avond.
Sterke verhalen.
Steeds meer scheten.
Morgen de finale.

Salut! 1K

Class 1L

After an early rise and a quiet night the group walked to the first activity of the day. Rafting was on the program. Everybody got a wetsuit and after some warming up games and instructions the students went into the boats. It seemed easy but to control the boat seemed harder then expected. The backflips from the boat into the water were quite spectacular and getting a proper wash in the river felt good.
Caving was the plan for the afternoon. The students went into three groups into the cave. This was really spectacular. A narrow opening lead to the cave and climbing skills were asked. It was a bit scary because of the narrow opening and the darkness but once you did it it was great.  In the meantime other students had to do an assignment with the bamboosticks. It was great fun. Solving the riddles from Doan kept the group busy and also others showed there card tricks and magic skills.
Todays bivak  is also a nice one and luckily it was nearby the cave.
All in all a good day!

Greetings class 1L!